Stap voor stap aan de slag met Performity
Je hebt inmiddels al aardig wat stappen gezet. De instellingen staan goed, en je hebt de basisinformatie aan Performity toegevoegd! En niet onbelangrijk voor dit onderdeel: je hebt de functies toegevoegd. Tijd om de eerste gebruikers (naast jezelf natuurlijk) aan Performity toe te voegen.
We gaan er hierbij natuurlijk vanuit dat je ook daadwerkelijk rechten hebt om gebruikers in Performity te beheren. Is dat het geval, ga dan naar Beheer > Gebruikers. Daar zie je als het goed is een lijst met de huidige gebruikers. Klik op de knop Nieuw om een nieuwe gebruiker toe te voegen. Je doorloopt nu een aantal stappen. Nadat alle stappen zijn gezet, ontvangt de nieuwe gebruiker (mits je daarvoor kiest) via e-mail een link om zijn account te activeren. Pas dan kiest de gebruiker ook zelf zijn wachtwoord.
Bij het aanmaken van een nieuwe gebruiker doorloop je de volgende stappen:
Standaard heeft een dergelijke beperking op mappen alleen effect op de toegang tot documenten. Dat betekent dat een gebruiker standaard wel alle taken en acties ziet, ongeacht aan welke mappen deze zijn gekoppeld. Dit kun je aanpassen via Instellingen > Klant.
Heb je een gebruiker bij het aanmaken nog niet geactiveerd? In dat geval zie je bij het opvragen van de gegevens van die gebruiker de knop 'Startmail sturen'. Daarmee activeer je alsnog het account. Is deze knop uitgegrijsd, dan heeft de gebruiker de mail al ontvangen. Mocht de gebruiker zijn account niet tijdig hebben geactiveerd (of hij is zijn inloggegevens vergeten), dan kun je altijd kiezen voor de optie 'Reset gebruiker'. Ook dan ontvangt de gebruiker een mail om opnieuw zijn wachtwoord in te stellen.
Heb je tweefactor authenticatie aangezet op basis van de Google Authenticator? En heb je te maken met een gebruiker die geen toegang meer heeft tot zijn device of app? Dan kun je de Google Authenticator (GA) tijdelijk loskoppelen van het account. Ga hiervoor in Performity naar de details van de gebruiker en kies voor de knop 'Ontkoppel app'. De betreffende gebruiker wordt dan bij de volgende keer inloggen gevraagd een nieuwe code te genereren.
Het is nu ook mogelijk om meerdere gebruikers ineens te activeren. Hiervoor kun je de importfunctie gebruiken. Deze vind je onder Beheer > Import > Gebruikers. Ideaal wanneer je een grotere groep gebruikers ineens moet toevoegen.
In Performity kun je gebruikers koppelen. Bijvoorbeeld als uitvoerder voor een taak of actie, als eigenaar van een risico, als controleur van een document, als verantwoordelijke voor een verwerking, als ontvanger van incidenten etc. Het kan soms lastig zijn om het overzicht te houden op welke plaatsen een gebruiker een rol heeft. Niet in Performity. Bij de details van de gebruiker is namelijk een tabblad Referenties beschikbaar. Hier zie je in één oogopslag aan welke elementen de gebruiker is gekoppeld. Je komt daar als volgt:
Je kunt documenten (en verwijzingen) koppelen aan gebruikers. Ideaal als er informatie is, die gekoppeld is aan een gebruiker. Denk bijvoorbeeld aan een VOG verklaring en een Vrijwaringsverklaring, om maar eens iets te noemen. In Performity kun je vooraf aangeven welke soorten documenten je bij een gebruiker verwacht. Dit heet in Performity de 'documenttypen'. Deze beheer je als volgt:
Documenttypen zijn niet verplicht, dus je kunt ook documenten koppelen aan gebruikers zonder deze documenttypen. Het kan wel handig zijn, omdat je met documenttypen sneller bepaalde documenten bij gebruikers kunt identificeren. Ben je klaar om documenten aan gebruikers te koppelen? Doe dan het volgende:
Je kunt de documenten die aan de gebruikers worden gekoppeld ook via een soort personeelsdossier weer beschikbaar stellen aan de gebruiker zelf. Ongeacht aan welke map het document is gekoppeld. Zo heeft de gebruiker altijd toegang tot zijn eigen documenten. Daarvoor moet je eerst de mogelijkheid van het personeelsdossier aanzetten. Dit doe je als volgt:
Heb je dit aangezet? Dan heeft iedere gebruiker een extra optie gekregen om zijn personeelsdossier in te zien. Deze kan de gebruiker vinden in het onderdeel Documentatie. Hij moet hiervoor de volgende stappen doorlopen:
De medewerker kan hier de documenten wel bekijken en downloaden, maar niet wijzigen.
Je kunt de rechten van een individuele gebruiker natuurlijk altijd aanpassen. Dit doe je - zoals hierboven aangegeven - door de details van de gebruiker op te vragen en vervolgens het tabblad 'Rechten' te openen. Je kunt echter ook de rechten van alle gebruikers ineens opvragen en aanpassen. Wel zo makkelijk als je ineens een hele serie aanpassingen wilt doorvoeren. Dit doe je als volgt:
Het kunnen inzien van de referenties van een gebruiker is hierboven toegelicht. Het kan ook voorkomen dat je de referenties van een gebruiker wilt overdragen. Bijvoorbeeld omdat de betreffende gebruiker de organisatie gaat verlaten. Natuurlijk is het dan mogelijk om één voor één alle referenties aan te passen. Maar je kunt het ook in één keer doen, en wel via de volgende stappen:
Zijn er geen actieve gebruikers beschikbaar om de referenties aan over te dragen, dan krijg je daar netjes een melding van.
Op naar de volgende stap: het vastleggen van de organisatie!
We raden nieuwe gebruikers aan om het stappenplan stap voor stap door te nemen. Maar natuurlijk kun je ook meteen naar een pagina springen!
Ga je met de Circle of Performance aan de slag? In dat geval vind je hieronder op basis van rollen nog meer informatie!
Kom je er toch niet helemaal uit? Geen probleem. Ons team staat voor je klaar om je te helpen.
Lichtenauerlaan 114-120
3062 ME Rotterdam
KVK 89213602
BTW NL862433873B01
IBAN NL84 RABO 0343 9299 88