De NIS2-richtlijn is een verordening die EU-brede regels bevat om een hoog niveau van cyberbeveiliging te waarborgen. De richtlijn richt zich op specifieke kritieke sectoren.
De NIS2-richtlijn bouwt voort op de vorige NIS1-richtlijn (Richtlijn (EU) 2016/1148) en heeft tot doel de veerkracht van de EU op het gebied van cyberbeveiliging te vergroten door de vereisten voor nationale autoriteiten en exploitanten van kritieke infrastructuur te versterken om cyberbeveiligingsincidenten te voorkomen, op te sporen en erop te reageren.
De voorloper (NIS1) is al in 2016 gepubliceerd. De nieuwe NIS2 heeft een veel breder toepassingsgebied. De richtlijn is van toepassing op exploitanten van essentiële diensten (OES) in sectoren zoals energie, transport, bankieren, gezondheidszorg en digitale infrastructuur, evenals aanbieders van digitale diensten (DSP's) zoals online marktplaatsen, cloudcomputingdiensten en zoekmachines. Veel breder dus dat de scope van NIS1 die zich beperkte tot essentiële aanbieders op het gebied van stroom, water etc.
Deze OES en DSP's zijn verplicht om passende en evenredige beveiligingsmaatregelen te nemen om de risico's voor de beveiliging van hun netwerk- en informatiesystemen te beheersen. Daaronder valt ook het melden van significante incidenten aan de nationale autoriteiten. De nationale autoriteiten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de richtlijn, het uitwisselen van informatie met andere lidstaten en het zorgen voor een gecoördineerde reactie op grensoverschrijdende incidenten.
Wanneer de richtlijn is omgezet naar nationale wetgeving, gaat deze richtlijn in de praktijk het nodige betekenen voor bedrijven. Deze omzetting komt eraan. Organisaties kunnen zich dan ook maar beter alvast gaan voorbereiden op de verwachte consequenties, waaronder:
Het is belangrijk om op te merken dat de NIS2-richtlijn geen specifieke technische maatregelen of oplossingen voorschrijft, maar bedrijven in plaats daarvan verantwoordelijkheid en flexibiliteit biedt om passende beveiligingsmaatregelen te nemen op basis van hun eigen risicoanalyse.